Partim de la idea que la formació per a la societat actual implica capacitar als individus per gestionar informació, crear coneixement i col·laborar amb els altres. Baix aquestes premisses al curs 2012-13 i el 2013-14 hem desenvolupat una experiència docent que promou la construcció de l’Entorn Personal d’Aprenentatge (PLE) i la Xarxa Personal d’Aprenentatge (PLN) de l’alumnat.
Entenem el PLE com el conjunt d’eines, recursos, estratègies,… que cada persona empra per aprendre en el seu dia a dia i PLN com la suma de connexions amb els PLE d’altres persones (les seves eines, estratègies, recursos,…), que al mateix temps enriqueix el propi PLE.
L’Assignatura. L’experiència es duu a terme a l’assignatura 22122 Mitjans i Recursos Tecnològics per a l’educació Primària, de tercer curs dels estudis de Mestre d’Educació primària. L’objectiu principal de la matèria és capacitar al futur mestre per a utilitzar de les eines tecnològiques per facilitar l’aprenentatge. L’assignatura té una càrrega de 6 crèdits ECTS i reuneix uns 200 alumnes agrupats en tres grups grans de 70 persones i 10 grups pràctics de 25 persones.
L’Estratègia. Es desenvolupa una estratègia didàctica basada en els principis d’aprenentatge centrat en l’alumne i la construcció social del coneixement, a través de la creació del PLE, el qual s’articula en torn a: a) desenvolupar un projecte pràctic basat en la creació de continguts educatius en diferents formats; b) crear una xarxa personal d’aprenentatge per compartir documentació, coneixements i experiències; i c) utilitzar les eines tecnològiques apropiades per localitzar, gestionar, crear continguts i compartir coneixements.
Activitats que concreten l’estratègia. Per desenvolupar l’estratègia es proposa a l’alumnat la realització de les següents activitats:
a) Activitats dirigides a treballar la gestió de la informació.
- Utilitzar la informació organitzada per les professores, accessible des de l’aula virtual, per treballar els continguts. La informació que s’ofereix són: Mapes conceptuals creats amb cmaptools [http://cmap.ihmc.us/] que estructuren els continguts i aporten guies d’aprenentatge de l’assignatura. Els mapes presenten i relacionen els conceptes bàsics de cada tema y inclouen recursos complementaris (lectures, vídeos, imatges, webs, preguntes…). L’alumne pot consultar el mapa amb els recursos associats i construir un nou mapa; Col·lecció de recursos multimèdia organitzats amb Pearltrees [http://www.pearltrees.com/]. L’alumnat a més de consultar els recursos, pot crear i organitzar el seu propi pearltrees.
- Localitzar materials i recursos necessaris per a desenvolupar el treball de l’assignatura. El projecte de treball que es demana a l’alumnat consisteix en la creació de continguts educatius per a l’educació primària, concretament es treballen la creació de: activitats interactives, conte multimèdia, vídeo, podcast d’àudio i xarxa social. Per desenvolupar aquests projectes l’alumnat necessitarà localitzar i seleccionar les eines apropiades, recursos multimèdia, documentació sobre procediments i continguts. S’anima, dons, a l’alumnat a cercar informació (a través de organitzadors socials com per exemple pearltrees, cercadors genèrics com google o específics com google acadèmic o mitjançant la seva xarxa d’aprenentatge). També s’anima a l’alumnat a curar, compartir i organitzar la informació .
- Organitzar i gestionar la informació. Es proposa que l’alumne desenvolupi un sistema personal de gestió i organització de la informació a través de Symbaloo, la subscripció per RSS a blogs rellevants i el seguiment per Twitter a mestres, professors, entitats educatives relacionades amb els continguts que es treballen.
b) Crear continguts. Les activitats relacionades en la generació de continguts es concreten en tres blocs.
- El propi projecte de treball de l’assignatura consisteix en la creació de recursos educatius per a l’educació primària en diferents formats.
- La creació d’un blog personal on es publiquen els materials realitzats durant el curs (àudio, vídeo, materials multimèdia) i s’aporten evidències o reflexions sobre els aprenentatges.
- Organització del PLE personal amb Symbaloo [http://http://www.symbaloo.com/], en el qual l’alumnat organitza les eines i recursos que fa servir per desenvolupar l’assignatura.
c) La relació amb els altres. Per promoure la relació amb els altres es proposen activitats que fomentin la comunicació social, la documentació a través de les persones i l’intercanvi dels resultats del treball o els coneixements amb els altres. Aquestes activitats es concreten en:
- Difondre els treballs realitzats i compartir experiències a través de Twitter. Es crea un hashtag per cadascun dels grups grans de l’assignatura (#22122g1, #22122g2 i#22122g3) i es demana als alumnes que el facin servir per fer difusió de les entrades del blog on es publiquen els treballs.
- Organitzar una xarxa personal d’aprenentatge a través del intercanvis comunicatius tant amb companys i professionals de l’educació mitjançant la xarxa. S’anima als alumnes a participar i a seguir al companys, docents, experts, mestres en exercici, publicacions o institucions, mitjançant Twitter o per subscripció per RSS.
d) Aportacions. L’estratègia creada, a més de treballar els continguts propis de l’assignatura, ha ajudat a l’alumnat a organitzar una estratègia pròpia (PLE i PLN) que pot transferir i utilitzar en la seva formació com a docent i com individu al llarg de la seva vida; en tant que: aporta eines i procediments per gestionar informació; promou un canvi en el rol de l’alumnat de consumidor de la xarxa a productor de continguts; permet valorar la utilitat de les eines socials per compartir coneixements i organitzar una xarxa de persones amb les que aprendre i compartir coneixements.
Firmat: Adolfina Pérez, Victòria Marín i Teodora de la Osa.
7 comentaris a «Desenvolupament del PLE de l’alumne»
No es permeten comentaris.